22. apr. 2012

Nedeljska gostja

Ste zamudili današnji pogovor z nedeljsko gostjo na Valu 202? Gostja je bila Vita Majce, biokemičarka, ki je doktorirala letos z raziskovalno nalogo, ki je bolj s področja organske kemije, v nalogi pa je obdelala sintezo spojin z antibiotičnim učinkom. Na fakulteti se je spomnimo po igranju saksofona v študentskem orkestru in po visokih ocenah. Pred kratkim je prejela mednarodno štipendijo za dvoletno raziskovalno delo. Opravila ga bo v tujini, saj v Sloveniji ni našla zaposlitve za polni delovni čas, je omenila.

Oddajo lahko ponovno poslušate na spletu.

Biomolekularec.si

Zdaj gre zares!
Dogodek, ki sem ga že napovedal, lahko zdaj predstavim nekoliko podrobneje. Prejšnji teden smo obvestili vse slovenske učitelje biologije in (upam, da tudi) kemije, ki berejo e-pošto in spremljajo spletno učilnico (kemiki), obvestilo je izšlo v e-novicah Zveze za tehnično kulturo in poslali smo vabila dekanom, da predstavijo svoje študijske programe s področja molekularnih ved o življenju. Naslednji teden obvestimo še člane strokovnih združenj in študente.

Prireditev bo namenjena vsem, ki jih zanimajo molekularne bioznanosti in bi radi zvedeli kaj novega - in to enkrat za spremembo na razumljiv način, v slovenščini in brez pretiranih podrobnosti. Pridete lahko srednješolci (nekaj predznanja biologije bo prav prišlo in kemije ne smete ravno sovražiti), študentje, doktorandi, mladi raziskovalci, raziskovalci kar tako, znanstveni svetniki, profesorji in asistenti, mame in očetje, tete in stari starši, skratka vsi, ki si želite preživeti uro ali dve ali ves dan v družbi z molekularnimi biologi, biokemiki, mikrobiologi, biologi,...

Vse skupaj se bo zgodilo 27. septembra v veliki predavalnici Biotehniške fakultete ljubljanske univerze, začetek pa je predviden ob 9h. Dan bomo zaključili s skupščino Slovenskega biokemijskega društva, ki je organizator dogodka. Poimenovali smo ga Dan biomolekularnih znanosti, vse o prireditvi pa lahko zveste na spletni strani biomolekularec.si.

Osrednji del prireditve bodo predavanja z različnih področij molekularnih ved o življenju. Predavanja bodo dolga le po 6 minut (in 2 minuti za razpravo), tako da boste lahko spremljali čim več raziskovalnih nalog, nobena pa vas ne bo mogla dolgočasiti. Organizirali bomo tudi pogovore z raziskovalci in univerzitetnimi učitelji, ki vam bodo gotovo povedali kaj novega in zanimivega.

Kot rečeno smo povabili dekane 14 fakultet vseh štirih slovenskih univerz in upam, da se bodo odzvali in predstavili svoje študije. Tako bodo srednješolci lahko dobili informacije o vpisu, študiju in vsem ostalem, kar jih bo zanimalo.

Če bi radi predstavili svoje raziskovalno delo, svojo idejo za raziskavo, svoj pogled na molekularne raziskave življenja,... se prijavite do 15. junija. Vsi, ki bi želeli samo priti in spremljati prireditev, se lahko prijavite do začetka septembra. Takrat bo znan tudi program prireditve, v tednu pred prireditvijo pa bomo na spletu objavili še zbornik povzetkov.

Računamo na širok odziv in solidno udeležbo, tako da bomo, upam, z optimizmom podoben dogodek organizirali ponovno čez dve leti.

19. apr. 2012

Študenti biokemije o RNA-interferenci

Letošnja tema seminarjev pri predmetu Molekularna biologija v 2. letniku študija Biokemije je bila RNA-interferenca. Ravno včeraj smo zaključili s seminarskimi predstavitvami in če koga tema zanima, si lahko prebere vseh 15 povzetkov na wikiju naše fakultete.

Zvrstile so se naslednje predstavitve:


 1. Raziskave, ki so privedle do odkritja RNA-interference
 2. Odkritje kratke interferenčne RNA (siRNA)
 3. Odkritje encima 'dicer' 
 4. Odkritje mikro-RNA (miRNA) 
 5. Odkritje kratke lasnične RNA (shRNA) 
 6. Odkritje in delovanje nukleaze Drosha 
 7. Prvi poskusi zdravljenja z RNAi 
 8. Odkritje aktivacije genov z malo RNA (RNAa) 
 9. Evolucijski pomen RNAi 
 10. Odkritje in delovanje kompleksa RISC
 11. Pomen RNAi kot obramba pred virusi in transpozoni
 12. Posebnosti in primeri RNAi pri rastlinah 
 13. Klinični preizkusi z učinkovinami na osnovi RNAi 
 14. Biotehnološka uporaba RNAi 
 15. Možni pristopi k zdravljenju raka z RNAi 

Avtorji seminarjev so navedeni na zavihku 'komentarji' vsakega od povzetkov.

Ponovno se je izkazalo, da je RNA-interferenca zelo pomembno poglavje v molekularni biologiji, učbeniki pa ne utegnejo slediti napredku na tem področju. Če smo do nedavnega verjeli, da o aktivnosti genov odločajo predvsem proteini, je vse bolj jasno, da so kratke molekule RNA (ki so zapisane v tistem delu genoma, za katerega so včasih mislili, da nima nobene posebne funkcije) izjemno pomembne za uravnavanje izražanja genov. Hkrati bo morda v naslednjih letih možna diagnostika bolezni na osnovi kratkih molekul RNA, te molekule pa bodo tako potencialna zdravila kot tarče zdravil.