18. jan. 2008

"Američani klonirali človeka"

Pravkar sem na eni od televizij slišal najavo poznovečernih poročil, v katerih bodo objavili, da so Američani klonirali človeka. O, kaj takega! Tako na hitro... Čeprav verjetno zadeva ni čisto taka, kot so jo najavili. Pa pobrskajmo med novicami na spletu!

Reuters poroča, da je kalifornijsko podjetje Stemgen pripravilo pet človeških zarodkov z namenom, da pridobi primerne izvorne celice za zdravljenje. Raziskavo bodo objavili v reviji Stem Cells; včeraj so na spletu objavili elektronsko verzijo članka. Avtorjev članka je šest in prihajajo s treh privatnih ustanov. Zanimivo je, da so članek poslali v objavo že aprila lani, uredniki pa so jo odobrili za tisk šele januarja letos, kar gotovo priča o pomislekih glede postopkov, natančnosti opisa dela ali pa vsaj glede smiselnosti objave v znanstveni reviji. Po tem, ko je korejska skupina leta 2004 objavila podobno raziskavo, pa se je kasneje izkazalo, da so bili rezultati potvorjeni, je previdnost urednikov razumljiva.

Zarodke so klonirali na osnovi kožnih celic dveh moških, sodelavcev centra za umetno oploditev v La Jolli. Jedro kožne celice so prenesli v jajčno celico, ki so ji jedro prej odstranili. Jajčeca so dobili od žensk, ki so se zdravile na centru in so soglašale z uporabo jajčec za raziskovalne namene. V poskusu so torej uporabili metodo jedrnega prenosa (s polnim imenom 'metoda prenosa somatskega jedra'), ki so jo v nekoliko drugačni verziji izvedli že pri pripravi ovce Dolly pred 12 leti.

Čeprav je v naslovu Reutersove novice, da naj bi klonirali človeka in pripravili izvorne celice, iz komentarja Iana Wilmuta, raziskovalca, ki je vodil projekt priprave ovce Dolly, lahko razumemo, da celic zarodkov v fazi blastocist niso uspeli uporabiti za razvoj izvornih celičnih linij. To bi bilo namreč smiselno nadaljevanje raziskave.

Natančnejše branje raziskovalnega članka razkrije, da so za izvedbo poskusov uporabili 29 jajčnih celic treh različnih donork. Jedra somatskih celic so izvirala iz dveh celičnih linij fibroblastov- Pi 23 % jajčec so dosegli razvoj do stopnje blastociste, kar je dokaj dober rezultat. Razen tega pa so blastocistni stadij dosegli tudi pri jajčecih, ki so jih stimulirali v partenogenezo - zarodek se je torej razvil brez oploditve ali vnosa somatskega jedra.

Naslovi novic 'Američani klonirali človeka' seveda vzbujajo lažne predstave, da so se rodili klonirani ljudje, kar še dolgo ne bo možno. Blastociste, ki so jih dobili, so zarodki s približno 100 celicami, torej v stopnji razvoja, ko se celice prvič razdelijo v ovoj in notranjo celično maso, ki vsebuje izvorne celice. V resnici smo s člankom, ki so ga objavili včeraj, še vedno za tem, kar je bilo objavljeno leta 2004 in nato preklicano, ker korejskih rezultatov ni bilo mogoče dokazati.

Verjetno prihodnost priprave izvornih celic za zdravljenje ni v kloniranju zarodkov, pač pa v reprogramiranju diferenciranih celic nazaj v plurpotentne. Rezultati, objavljeni na tem področju v letu 2007, so med najbolj vznemirljivimi odkritji zadnjega časa na področju ved o življenju.

V povezavi z objavljenim člankom o 'kloniranju človeka' je dobro prebrati tudi kratki sestavek Rite Pilar Cervera in Miodraga Stojkovića (ki je iz Newcastla odšel v Valencio). V svojem komentarju pravita, da so izvorne celice iz embrijev bistveno bolj pomemben vir celic za zdravljenje kot reprogramirane somatske celice (inducirane pluripotentne celice, iPS), to pa zato, ker za pripravo slednjih uporabljajo retrovirusne vektorje, ki bi lahko povzročili razvoj rakavih sprememb.

Ni komentarjev: