21. apr. 2009

Recesija ni obšla sintezne biologije

Kaže, da je finančna kriza terjala prvo večjo žrtev na področju sintezne biologije. Ameriško podjetje Codon Devices je po novicah na forumih (te pa temeljijo na članku, objavljenem v časopisu The Boston Globe) zašlo v težave in ga bodo ukinili.

Codon Devices je bilo eno prvih podjetij, ki so začela delovati na področju sintezne biologije, saj so ga ustanovili že leta 2004. Med ustanovitelji sta tudi Drew Endy in George Church, veliki imeni sintezne biologije. Kljub temu, da jim je doslej uspelo zbrati vsaj 31 milijonov USD kapitala, to ne zadošča za razvoj produktov, ki bi bili tržno uspešni. Kaže, da se je trg kapitala za razvoj novih (bio)tehnologij in na njih temelječih izdelkov močno skrčil, kar ni dobra novica, saj je jasno, da je napredek mogoč le z uvajanjem novih tehnološko zahtevnih izdelkov.

1 komentar:

BioNovice pravi ...

Pričakovati je še več tovrstnih sporočil za sicer tehnološko izjemna podjetja. Trenutno se globalni biotehnološki sektor (predvsem biotehnološka podjetja, ki nimajo ustreznega denarnega toka) spopada s hudimi finančnimi težavami. Te pa so za biotehnološka podjetja, ki sicer prodirajo na trg s povsem novimi tehnologijami v današnjih časih lahko usodna, če ne tržijo tehnologije ali produkta. Namreč investitorji nekako ne verjamejo v ponovni biotech-boom.
LP, Borut