28. sep. 2009

Očetovsto po pošti

Naslov je seveda malo zavajajoč :-) , a gotovo veste, o čem bom govoril. Vsi smo brali ali slišali novico, da je odslej mogoče 'kar od doma ugotoviti, ali je nekdo oče otroka', kar da omogoča kot prvi v Sloveniji Inštitut za DNK analize (RTV SLO, SI21, Večer, Dnevnik). Na spletni strani tega inštituta piše, da ponujajo storitve, ki jih v Sloveniji še ni (kar ne drži povsem) in da imajo akreditiran laboratorij (v kar dvomim, vsaj če govorijo o genetsko-diagnostičnem laboratoriju) ter dostopne cene (kar je relativno).

Testiranje očetovstva je vedno nekoliko vroča tema. Na pravne in etične vidike tovrstnih analiz od doma je opozoril prof. Balažic (Žurnal24), a pri tem ne gre pozabiti, da je analiza, ki ima pravno težo in jo opravlja Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, bistveno dražja (1003 EUR).

Seveda me je zanimalo, kdo opravlja omenjene analize, tembolj ker na svoji spletni strani piše, da analize opravljajo v certificiranih laboratorijih. Sedež podjetja je na naslovu Tržaška 132 v Ljubljani (za Ljubljančane: za bencinsko črpalko, kjer je med drugim salon Toyota). Domeno dnk4you.com je registriralo podjetje Inštitut za telekomunikacije, Tržaška 132, kontaktna telefonska številka Inštituta za DNK analize (0590 70780) pa je v Telefonskem imeniku Slovenije številka Inštituta za telekomunikacije. V registru podjetij obstaja Inštitut za DNK analize, zavod za raziskave DNK, s sedežem na Tržaški 132, ki pa je registrirano za dejavnost 'drugo podjetniško in poslovno svetovanje'. Registrirano je bilo že leta 2002, ustanovil pa ga je Marko Smolič (podatki iz PIRS), ki je danes vodja oddelja za aplikacije in programske rešitve in je univ. dipl. inž. strojništva. S tem seveda ni nič narobe - podjetje lahko ustanovi, kdor hoče, analize pa naj bi opravljali strokovnjaki. Nerodno je, ker podjetje nima zaposlenih,...

Dokaj logičen zaključek je, da laboratoriji, kjer opravljajo analize očetovstva, niso niti na Tržaški 132 niti kje drugje v Sloveniji, pač pa v tujini. To pa pomeni, da podjetje brez zaposlenih samo zbira vzorce in jih pošilja nekam, odkoder dobi rezultate in jih, upam, prevede v slovenščino, preden jih posreduje naročniku. Sicer pa morda niti ni kaj dosti prevajati, saj je ključni izsledek analize mogoče povzeti v DA (oče) ali NE (oče). Tovrstne analize v Evropi - npr. pri NIMBL Diagnostics (ki ima, začuda, enako certificirane laboratorije kot 'naš' inštitut) - stanejo 179 EUR. Samo v Nemčiji naj bi bilo več kot 100 ponudnikov tovrstnih analiz, vednar jih velika večina predstavlja podjetja brez lastnega laboratorija. Mogoče bi torej vse skupaj lahko uvrstili v kategorijo 'dober posel', ne pa pod 'novo biologijo'.

2 komentarja:

PeterC pravi ...

Zanima me, ali veste, kako zanesljivo bi bilo napovedat starsevstvo na podlagi fenotipskih markerjev, kakrsni so barva oci, las in koze ter oblika nosu, uhljev itd.? Verjetno se precej taksnih fenotipskih markerjev deduje recesivno-dominantno, vendar ce bi bili vsi (in bi teh bilo doloceno stevilo) v skladu z napovedmi, bi lahko starsevstvo dokaj zanesljivo potrdili. Ali ovrgli.

Marko Dolinar pravi ...

PeterC,

fenotipske lastnosti je sicer mogoče kvantificirati (antropometrični parametri), vendar so daleč manj zanesljivi kot analiza DNA. Mnogi fenotipski znaki imajo zelo zapleteno genetsko osnovo in podobni so si lahko po določenih znakih tudi ljudje, ki niso v neposrednem sorodstvu.

Primer, ko bi s fenotipskim določanjem očetovstva imeli velike probleme, je, ko bi bilo vprašanje, ali je oče otroka morda možev brat. Analize DNA so tu dovolj natančne, da do napake ne more priti (razen v primeru, da bi bila brata enojajčna dvojčka).