15. sep. 2009

Samo še en protein do izvornih celic

Komaj štiri mesece po zadnji 'veliki novici' povezani z induciranimi pluripotentnimi celicami (Od iPSa do piPSa) je tu nadaljevanje zgodbe, ki pomeni nadaljnjo poenostavitev postopka priprave tovrstnih celic. Revija Nature je konec avgusta kot predhodno objavo na spletu predstavila raziskavo, ki kaže, da je za pretvorbo zrele (diferencirane) celice v pluripotentno celico dovolj prisotnost enega samega proteina, ki nosi oznako OCT4.

Še lani je kazalo, da je za spremembo celičnega fenotipa v pluripotentnega potrebno vsaj prehodno izražanje štirih različnih proteinov. Letos pa so s poskusi na miših ugotovili, da zadošča za pretvorbo samo en protein, to je transkripcijski faktor OCT4 in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo poskus izpeljali tudi s človeškimi celicami, kjer bi lahko deloval isti protein.

Natančnejše branje članka pa razkirje nekatere pomembne dodatne podatke. Tako na primer kot izhodišče tokrat niso vzeli v celoti diferencirane celice, pač pa so izhajali iz živčne izvorne celice. Res da se bi ta bila sposobna diferencirati le v celice živčnega sistema (ne pa na primer v kožne, krvne ali jetrne celice), vseeno pa ne gre za dokončno diferencirano celico. Celice so okužili z retrovirusom, ki so mu pred tem vstavili zapis za protein OCT4, ki se je v transficiranih celicah tudi izražal. Ugotovili so, da so te celice pridobile lastnost, da so se lahko razvile ne samo v živčne, pač pa tudi v vse druge tipe celic. Vendar pa to še ne pomeni, da je mogoče isti transkripcijski faktor uspešno uporabiti za pripravo induciranih pluripotentnih celic iz katerihkoli drugih delno specializiranih izvornih celic.

Razlog, da so živčne izvorne celice tako primerne za pretvorbo v iPS je v tem, da te celice tako ali tako že same izražajo tri ostale proteine, ki so ob OCT4 potrebni za prehod v pluripotentno stanje. Ob tem pa je revolucionarnost tokratnega odkritja morda malo manj prepričljiva kot bi morda sklepali iz naslova...

O odkritju si lahko več preberete tudi v The Scientistu.

Ni komentarjev: