1. jun. 2010

Človekov genom prišel v BTC

Končno greste lahko v Ljubljanski BTC še po kaj drugega kot zapravljat denar! V kleti Emporiuma bodo v četrtek (3. junija) ob 11. uri odprli razstavo Človeški genom, ki jo je zasnoval biokemik dr. Nejc Jelen, družba BTC pa jo je pripravila v sodelovanju s Slovensko znanstveno fundacijo. Nejca morda poznate po blogu Kavarna ob robu vesolja in po oddaji Frekvenca X na Valu 202.

Na plakatih je na poljuden in vsem razumljiv način razloženo, kaj je zapisano v človekovem genomu in kako pride do dedovanja genov in s tem do razvoja številnih človekovih lastnosti. Predstavljen bo tudi večji model molekule DNA, na ekranu pa si bo mogoče ogledati kratke animacije, povezane z raziskovanjem genoma in prenosa genetske informacije. Razstava bo odprta do jeseni in to vsak dan (razen nedelje) med 9. in 20. uro.

Od določitve človekovega genoma mineva 10 let, prihaja pa obdobje osebne genomike, ko bodo ključne genetske značilnosti vsakega posameznika vsaj v razvitem svetu del zdravstvene kartoteke (datoteke).

Ni komentarjev: