4. okt. 2010

...in nagrado dobi Robert Edwards

Ugibanja in računanja se niso izšla - čeprav je matematika objav in citatov kazala, da bodo Nobelovo nagrado za medicino tudi tudi tokrat podelili molekularnim biologom, bo letošnjo nagrado prejel fiziolog Robert G. Edwards. Danes 85-letni britanski raziskovalec si je nagrado zaslužil s pionirskim delom na področju oploditve v epruveti. Prvi 'otrok iz epruvete' se je rodil leta 1978, torej so ključna odkritja danes stara že precej več kot 30 let.

Za raziskovalca na področju reproduktivne medicine je bila življenjska pot dr. Edwardsa pravzaprav nenavadna, saj je v Walesu diplomiral iz agronomije in nato doktoriral iz genetike živali na Škotskem. Leta 1963 se je zaposlil na Univerzi v Cambridgeu, kjer je nadaljeval svoje predhodne raziskave oploditve človeških jajčnih celic, oocit. Uspešna oploditev v epruveti mu je uspela leta 1968. Potrebno je bilo razviti ustrezna gojišča in postopke gojenja, ki so omogočali oploditev in gojenje zgodnjih zarodkov v epruveti. Ker ni imel ustreznih znanj, je za delo s pacientkami sodeloval z ginekologom Patrickom Steptoejem (1913-1988). Skupaj sta med 1969 in 1986 objavila 31 znanstvenih člankov (po bazi PubMed), med njimi številne v vrhunskih revijah.

In kdo bo dobil nagrado za področje kemije? Počakajmo še dva dni!

1 komentar:

fnekrep pravi ...

Zanimivo, morda za marsikoga pričakovano, da so se seveda na imenovanje takoj oglasili iz Svetega sedeža s svojim odklonilnim stališčem (njihova izvorna izjava ni tako mila!). In pri tem so, če nič drugega pozabili, da je postopek IVF osrečil vsaj 4 milijone družin po vsem svetu in dodal prav toliko novih "duš" h globalni populaciji.

S tem pa letošnja bera krtičnih komentarjev k N. imenovanjem ni končana; tudi oba manchesterska fizika jih morata poslušati :)