4. maj 2011

Prihaja konferenca SB 5.0

Čez dober mesec (15. junija) se bo v Stanfordu v Kaliforniji začela svetovna konferenca o sintezni biologiji z oznako SB 5.0. Gostil jo bo inštitut SynBERC (Inženirsko-raziskovalni center za sintezno biologijo), ena od vodilnih ustanov na tem področju, ki združuje raziskovalce s širšega območja San Francisca. Več o tem bom verjetno napisal, ko bo dogodek potekal, ali ko bodo na spletu posnetki predavanj.

Posebna zanimivost pa je neformalno srečanje na predvečer otvoritve konference. V avli ene od stavb, Huangovega inženirskega centra, bodo dali možnost komurkoli, ki ima kakršnokoli zamisel, kakšna bo sintezna biologija čez eno leto, pet, deset ali več let. Na voljo bo imel mikrofon in pet minut časa, da pove svoje mnenje ali predstavi svoje ideje. Nastopijo lahko študentje, doktorandi, raziskovalci, zaposleni v podjetjih in vodilni delavci.

Sicer organizatorji želijo uvesti nekaj reda v predstavitve in zahtevajo najave s kratkim opisom (v dveh stavkih), to pa je tudi vse. Vseeno se mi zdi, da je ideja o kratkih predstavitvah trendov in zamisli za raziskave izvrstna in številni simpoziji in kongresi bi precej pridobili, če bi ponudili podobno popestritev programa. Hkrati bi sprožili razprave o trendih na določenem področju, lažje pa bi stekle tudi razprave o konkretnih raziskovalnih dosežkih na predavanjih ali predstavitvah postrov. Morda bi to bilo nekaj celo za letošnje srečanje Slovenskega biokemijskega društva, ki bo v jeseni potekalo v Mariboru kot skupni kongres s srečanjem Slovenskega mikrobiološkega društva?

Ni komentarjev: