27. jun. 2012

Od danes gradnja nove fakultete v živo!

Po mnogih (premnogih) letih načrtovanja, pozabe, ponovnega načrtovanja, dodelovanja načrtov, pogovarjanja z Evropsko komisijo, dopolnjevanja vlog za sofinanciranje, izbiranja projektantov in gradbenikov... je danes končno prišel dan, ko so minister, ljubljanski župan, rektor Univerze v Ljubljani in dva dekana prepričani, da se ne more skoraj nič več zgoditi in da nova fakulteta res bo.

Skoraj točno opoldne je minister Žiga Turk, po stroki gradbenik, brez čelade in rokavic, formalno in uradno otvoril gradnjo novih stavb Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in Fakultete za računalništvo in informatiko.


Šlo je samo še za dotik ekrana tabličnega računalnika, ki je na veliki digitalni zaslon nad odrom poslal posnetek gradbišča. Od tega trenutka dalje naj bi vsak (od doma ali iz Bruslja) lahko spremljal, kako potekajo dela in kako se porablja denar. Celotna naložba, ki naj bi presegla 115 milijonov EUR, je tričetrtinsko financirana iz evropskih sredstev, dokončana pa naj bi bila do konca leta 2014. Recimo, da tokrat verjamemo, da se bo to res zgodilo. Rektorju se je kar samo smejalo.


Za našo katedro bodo novi prostori pomenili izboljšane prostorske in organizacijske zmožnosti za izvedbo predavanj, seminarjev in vaj ter seveda za učinkovitejše pedagoško delo, hkrati pa bi se (po približno 40 letih) spet znašli pod isto streho kot ostale katedre naše fakultete. Ker pa bo od zadnjih temeljitih zasnov fakultetne stavbe do vselitve minilo približno 10 let, se zna zgoditi, da bomo tudi novo stavbo prerasli hitreje kot bi si želeli.

Univerza je objavila o novogradnji obširnejše gradivo, zgibanko in galerijo z otvoritve, kako delo napreduje, pa si lahko ogledate v živo (lahko da ne deluje z Internet Explorerjem, in morda vam bo upočasnilo delovanje računalnika).

Ni komentarjev: