3. apr. 2008

Vendarle dovoljeni poljski poskusi?

Še vedno sem pri GSO... Ker sem (19.3.) kritiziral pobudnike zakona o začasni prepovedi sproščanja GS rastlin v okolje, ker da bi z morebitno uveljavitvijo zakona onemogočili poskusne nasade za raziskovalno dejavnost, je prav, da tokrat omenim, da so 31.3. v stranki Zares sporočili, da bodo vložili popravek predlaganega zakona. V popravek bodo vključili kot izjemo sproščanje GSO na poskusna polja (verjetno) pod pogoji, ki jih že zdaj določa Zakon o ravnanju z GSO. To je sicer dobra novica, čeprav, če smo realni, verjetno v času veljavnosti morebitnega zakona o začasni prepovedi sproščanja slovenski raziskovalci ne bodo vložili nobene zahteve za poskusno sproščanje GS rastlin v okolje.

Razlogov za to je več:
1.) Doslej v Sloveniji ni bilo še nobenega sproščanja GS rastlin v okolje v okviru raziskovalnega dela (niti za pridelavo krme ali hrane, seveda).
2.) Zakon o začasni prepovedi bi veljal samo do sprejema Zakona o soobstoju GS rastlin z drugimi kmetijskimi rastlinami, tega pa se že mudi sprejeti.
3.) Tudi če bi bil Zakon o začasni prepovedi sprejet, bi verjetno EU zahtevala njegov umik, saj bi preprečeval sejanje GS koruze, ki je v EU dobila dovoljenje za sejanje.

V naslednjem komentarju pa še o pozivu predsedniku vlade...

1 komentar:

igor pravi ...

Kot biolog in ekonomist hkrati poznam obe plati medalje. Komentiral bi kar naslov bloga oz. njegovo razlago:

"Nove biologije-
Biologija je za večino tista stara dobra biologija. A biologija ni ena, biologij je več. Nove biologije imajo različna imena: sintezna biologija, biologija izvornih celic, biologija sistemov... Nič več tista stara biologija. Čas gre naprej."

Biologija je veda o življenu, ki se v zelo sorazmerno kratki zgodovini človekovega obstoja ni prav nič spremenilo.

Tiste, ki menijo, da s svojo (večinoma zelo ozko usmerjeno) učenostjo postavljajo temelje za "novo", (?) boljše življenje, bi označil za naduteže.