24. jul. 2008

Klonov še ne bo na evropskih krožnikih

Kot poroča Reuters, je Evropski urad za varno hrano (EFSA) danes objavil stališče, da hrane iz kloniranih živali (še) ni pripravljen sprejeti kot varne, saj o njej še ni znanih dovolj podatkov. Čeprav menijo, da klonirane živali ne predstavljajo nevarnosti za okolje niti za zdravje človeka (to so objavili že januarja letos), obstaja dvom, ali so živalski kloni res vzgojeni v razmerah, ki so nesporni. Predvsem je vprašljivo zdravje klonov in nadomestnih živalskih mater ter s tem povezana dobrobit živali. Ni pa mogoče tudi povsem izključiti, da bi prav zaradi teh življenjskih pogojev prišlo do vplivov na varnost hrane, pripravljene iz kloniranih živali.

V vseevropski analizi, ki jo bodo septembra izvedli med potrošniki, bodo ugotovili, kakšen je odnos Evropejcev do mesnih izdelkov iz kloniranih živali. Ker se zna zgoditi, da bodo mnenja deljena, bo verjetno ostalo pri tem, da bo tema (p)ostala ena od tistih, v katerih se bodo spopadali znanstveni argumenti, etični pomisleki, moralna načela in prepričanja kar tako, podobno kot to poteka s gensko spremenjenimi rastlinami in živilskimi izdelki na njihovi osnovi.

Nedvomno je lahko hrana iz kloniranih živali bolj zdrava (npr. manj maščob v mišičju), meso je lahko mehkejše in pridelava cenejša. EFSA je v prvih izjavah sicer nakazovala, da bo tako kot v ZDA tudi v Evropi hrana iz živalskih klonov veljala za neoporečno, v zadnji izjavi pa se je odločila za večjo previdnost.

Znanstveno stališče agencije EFSA si lahko v originalu preberete na njihovi spletni strani - pod objavo za medije so povezave na celotno mnenje (datirano s 15.7.2008), zaključke iz javne razprave, etična vprašanja in FAQ .

Čeprav EFSA med nasprotniki GS hrane velja za neverodostojno skupino podkupljenih znanstvenikov (kar seveda še zdaleč ni res), je s svojo previdno odločitvijo tokrat pokazala, da zna upoštevati tako znanstvene kot etične vidike GS hrane. Morda se prepad med ameriškim in evropskim dojemanjem varne hrane s tem veča, razprave o GS hrani v Evropi pa ne umirjajo. Verjetno bo trajalo več let, da bodo postopki jedrnega prenosa pri sesalcih postali tako učinkoviti, da bo uspešnost kloniranja sprejemljiva, s tem pa bodo odpadli tudi nekateri etični pomisleki - še zdaleč pa ne vsi.

5 komentarjev:

Gorjanc Gregor pravi ...

Zadeva ni problematična samo s pravno-etičnega ampak tudi s praktičnega vidika več ...

Okapi pravi ...

Zadeva je, podobno kot pri GSO, absurdna in posledica popolnega nerazumevanja genetike.
Kloniranih živali bi se morali bati, klonirane rastline pa jemo vsak dan. In človeški kloni se nam v glavnem zdijo prav prisrčni.

Praktično/ekonomski vidik je seveda nekaj čisto drugega in živali še zelo dolgo ne bodo klonirali za zakol. Kloniranje bodo uporabljali za razmnoževanje plemenskih bikov in merjascev. In prav gotovo se bodo našli ljudje, ki bodo tudi v tem odkrili nevarnost.

Nikolaj.




Nikolaj.

Marko Dolinar pravi ...

Nikolaj, se strinjam. Zanimivo bo tudi, ali bodo ljudje pripravljeni jesti meso in piti mleko krav, ki bodo potomke klonov, le da se bodo ti naprej množili na 'naraven' način. Koliko tega 'nevarnega' bo potem še v njih?

Okapi pravi ...

Zanimivo bo videti tudi, kako se bodo na kloniranje odzvali pri konjskih dirkah in na pasjih razstavah. Ker če bodo dovoljeni, se utegne sčasoma zgoditi, da bodo na dirki ali razstavi nastopali sami kloni istega šampionskega prednika.

Nikolaj.

Okapi pravi ...

Ravno berem, da so v Koreji neki Američanki za 31.000 evrov klonirali psa - v 5 izvodih:-)

Glede na ceno vrhunskih psov (in bikov, merjascev, konj ...) je to pravzaprav že sedaj razmeroma poceni način razmnoževanja.

Nikolaj.