13. avg. 2008

Prvi podatki o slovenski ekipi za iGEM2008

Letošnja študentska ekipa za tekmovanje iz sintezne biologije iGEM2008 je na spletu predstavila prve podatke, tako da vemo, kdo so člani ekipe in s čim se ukvarjajo to poletje.

Ekipa je tokrat bolj interdisciplinarna kot v preteklih dveh letih, saj jo sestavljajo študenti štirih študijskih programov: Biokemije (Katja Kolar iz 3. letnika, ki je sodelovala že v lanski ekipi, ter Jan Lonzarič iz 3. letnika in Vid Kočar iz 2. letnika - oba sta najboljša študenta v svojem letniku), Mikrobiologije (Jerneja Mori iz 4. letnika), Biotehnologije (Eva Čeh in Anže Smole iz 3. letnika) in Medicine (Ana Lasič iz 4. letnika).

Tudi tokrat se bodo tekmovalci lotevali problema, povezanega z zdravjem. Po sepsi (2006) in AIDS-u (2007) so letos poiskali problem, ki je morda še bolj relevanten: okužba z bakterijo Helicobacter pylori. Čeprav je znano, da lahko povzroči želodčno razjedo, lahko privede tudi do raka na želodcu ali dvanajstniku. Okužbo danes zdravijo s kombinacijo antibiotika in zaviralca protonske črpalke. Slednji zmanjšuje proizvodnjo želodčne kisline. Problem tovrstnega zdravljenja je predvsem visoka cena in nekateri stranski učinki, zato se je ekipa odločila, da bi pripravili cepivo proti bakteriji, ki jo najdemo v povprečju pri vsakem drugem prebivalcu našega planeta.

V evoluciji je H. pylori razvila celo vrsto obrambnih mehanizmov, ki bakterijo skrijejo pred delovanjem imunskega sistema. Zato je naloga, ki so si jo izbrali v letošnji slovenski ekipi, zelo zahtevna. Ker je cilj tekmovanja priprava genetsko zasnovanih strojev, bo šlo očitno za nov pristop k zdravljenju. V mentorski ekipi sta tokrat ob prof. Jerali s Kemijskega inštituta in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo še profesorja Simon Horvat z Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete in prof. Alojz Ihan s Medicinske fakultete. Podatke o opravljenem delu lahko pričakujemo v oktobru, saj je srečanje ekip s predstavitvami na vrsti prvi teden v novembru. Wiki-stran slovenske ekipe zaenkrat še ne vsebuje veliko podatkov, gotovo pa jo bodo postopno zapolnili z razlagami in rezultati.

2 komentarja:

fnekrep pravi ...

verjamem, da je skupina pri pregledovanju literature naletela tudi na zanimivo oz. presenetljivo povezavo med pojavljanjem astme in alergij pri otrocih v odsotnosti okužbe s H. pylori, o kateri lahko preberemo v povzetku v lanski reviji Gastroenterology (vol. 133, 2007, str. 6) oz. v originalnem članku v Arch. Intern. Med. (vol. 167, 2007, str.821–827).

Rok pravi ...

priznati moram, da mi je kar malo žal, da tudi letos ne sodelujem....