3. sep. 2008

Virusna okužba preko DNA staršev

Dojenčki včasih dobijo vročino in po tem 'vročinske izpuščaje' in šele pred 16 leti so ugotovili, da ne gre za vročino kar tako, pač pa so ti bolezenski znaki posledica okužbe s virusom herpesa 6 (HHV-6). Za virus pa so menili, da preide z matere na novorojenca preko placente. Izkazalo pa se je, da je pot prenosa največkrat drugačna, sem prebral na spletni strani agencije Reuters.

Kot bo objavljeno v reviji Pediatrics, je virus HHV-6 skrit v kromosomih enega od staršev in tako preide na zarodek. Okuženi morajo biti kromosomi v spolnih celicah - spermijih ali jajčecih, kar pa verjetno ni taka redkost, saj so prisotnost protiteles proti HHV-6 našli praktično pri vseh ljudeh, ki so jih testirali (prisotnost protiteles je znak, da je telo prišlo v stik z virusom oziroma da je bil človek z virusom okužen).

Pri 85 okuženih dojenčkih so raziskali, kako so se okužili in ugotovili, da so se preko starševskih kromosomov okužili skoraj vsi; samo 14 % se jih je okužilo preko placente. Zanimiv je tudi podatek, da se je virus v kromosome vključil v bližini koncev, telomerov.

Sistem prenosa virusov na potomce preko DNA je bil doslej znan samo pri endogenih retrovirusih, ki pa ne povzročajo bolezenskih znakov in ne sprožijo imunskega odgovora.

Samo to, da novorojenec na svet prinese virus HHV-6, morda še ne pomeni, da se bo virus tudi v resnici aktiviral in povzročil bolezen, zato bo treba okužene dojenčke spremljati še naprej in ugotoviti, ali in če, kako, pride do aktivacije virusov, ki so vključeni v DNA.

Ni komentarjev: