2. feb. 2009

Informativci (in MINT)

To je zdaj samo opomnik za dijake, ki jih morda zanima študij biokemije, čeprav vem, da vse to že vejo... V petek, trinajstega ob pol trinajstih bo informativni dan ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Kinu Vič. Več o tem in o naslednjih terminih najdete na spletni strani FKKT. Na predstavitvah študijev boste verjetno zvedeli manj kot si želite, zato je ZELO POMEMBNO, da poskusite po predstavitvah priti do učiteljev, študentov, bivših študentov... smeri, ki vas zanima. Pripravite vprašanja in ne bojte se vprašati! Vprašanja lahko postavite tudi po e-pošti komurkoli s Katedre za biokemijo - naslove najdete na spletu.

Ravno včeraj, ko sem se vračal z dopusta, sem na vlaku bral sobotni Die Welt, ki ima prilogo o izobraževanju in zaposlovanju. Med drugimi prispevki sem našel tudi pogovor z raziskovalcem, ki se ukvarja z analizami trendov zaposlovanja. Vprašali so ga, kateri študiji so najbolj prespektivni in zagotavljajo varno delovno mesto tudi čez več desetletij. Povedal je, da so v zadnjih letih trendi zelo nezanesljivi, da pa je dokaj jasno, da bo v naslednjih desetih do petnajstih letih zagotovo veliko povpraševanje po strokovnjakih MINT - to je kratica za matematiko, informatiko, naravoslovje in tehniko. Očitno ne morete veliko zgrešiti, če se odločite za katerega od teh študijev. Upam, da napoved ne velja samo za Nemčijo.

Sicer pa se še spomnim, kar sem sam slišal na informativnem dnevu pred o-la-la leti. Profesor Ličar nam je takrat bodočim biologom rekel, da naj se ne bojimo, ali bomo dobili službo ali ne, ker jo dobri študenti vedno najdejo. Izkazalo se je, da je imel prav in tako je še vedno.

Ni komentarjev: