17. feb. 2009

Sintezna biologija v Državnem zboru!

Ko sem to zvedel, sem najprej pomislil, če ni slučajno prvi april. Ni. Potem je res.
Pred sejo Državnega zbora 2. marca bo uvodno predavanje iz niza Znanje žanje (ne, o tem danes ne boste našli še ničesar na spletu), ki ga uvaja minister Golobič. O sintezni biologiji bo predaval Roman Jerala. Predavanje bo prenašala tudi televizija, tako da si boste vsi, ki vas tema zanima, predavanje lahko ogledali (verjetno na parlamentarnem kanalu) - čeprav bo na sporedu ob 12:30. Žal imam ravno takrat seminar za četrte letnike, me pa prav zanima, koliko poslancev bo prišlo v dvorano pred začetkom sestanka in ali bodo res spremljali predavanje...

Postavimo se za korak, dva, iz konteksta in si predstavljajmo, da smo v kakšni drugi državi, v kakšnem drugem parlamentu, v letu 2009. Kaj težav z domišljijo? Zdi se mi, da smo res v nenavadni državi neomejenih možnosti --- čeprav ni kaj, za sintezno biologijo je to vendarle priznanje posebne vrste, ki je v veliki meri rezultat velikih uspehov naših študentskih ekip na mednarodnih tekmovanjih iGEM v zadnjih treh letih. Upam, da bodo poslanci razumeli, kakšne razvojne možnosti prinaša nova disciplina in uvideli, da imamo pri nas strokovnjake, ki so na tem področju sposobni prispevati pomembne rezultate.

Ob tem naj omenim, da bo kolega Jerala vodil sekcijo o temeljnih raziskavah v sintezni biologiji na konferenci Uporabna industrijska sintezna biologija v Evropi, ki bo potekala sredi aprila v Freiburgu v Nemčiji. Tam bo imel tudi predavanje na temo modificiranega celičnega signaliziranja in cepiv v sintezni biologiji. Tudi to je kar pomembno priznanje za slovensko sintezno biologijo, čeprav bo verjetno ostalo neopaženo v širši javnosti.

1 komentar:

Marko Dolinar pravi ...

Več o prestavitvi najdete na spletnih straneh državnega zbora:

Projekt Znanje žanje,
Povzetek predavanja,
Slikovno gradivo,
Fotografije.