12. mar. 2009

Izvorne celice da, kloniranje človeka ne

Ameriški predsednik Obama je v ponedeljek podpisal ukaz, s katerim je preklical prepoved financiranja raziskav izvornih celic z državnim denarjem. Šlo je za ceremonial, pri katerem so med drugimi prisostvovali ugledni raziskovalci in bolniki s težkimi boleznimi. V svojem govoru je poudaril, da razume pomisleke glede raziskav embrionalnih izvornih celic, da pa je večina Američanov spoznala, da je te raziskave treba izvesti. Zavzel se je za ustrezne ukrepe, ki bi preprečevali zlorabe in odločno izjavil, da kloniranja ljudi ne smemo dovoliti, ker je to "nevarno, globoko napačno in zanj ni prostora v naši družbi in v katerikoli družbi" - povzema New York Times.

Odpiranje poti raziskavam izvornih celic je znak, da gre za pomembno raziskovalno področje, ki bo lahko prineslo velike spremembe v zdravljenju nekaterih najtežjih bolezni. Zanimivo je, da ZDA kljub dosedanji prepovedi financiranja raziskav embrionalnih izvornih celic ni zaostala za drugimi državami, ki takih omejitev niso uvedle. Razlogov za to je več: delo na starih celičnih linijah izvornih celic je bilo mogoče skraj brez omejitev, prepoved financiranja ni veljala za privatni sektor, nekatere zvezne države so intenzivno podpirale raziskave z lastnimi sredstvi, po drugi strani pa tudi v ostalih razvitih državah niso v tovrstne raziskave vlagali toliko, kot bi lahko.

Ankete med Američani so pokazale, da večina podpira predsednikovo odločitev. Spletni portal AOL News je v dobrih dveh dneh po objavi novice sprejel več kot 7000 komentarjev svojih bralcev, ki so povedali, kaj mislijo o izvornih celicah.

Kontroverznost in potencial raziskav izvornih celic naj bi 16.3. obravnavala tudi oddaja Studio city na 2. programu TVS.

2 komentarja:

Unknown pravi ...

In v studio city se bo pojavil tudi Marko Dolinar? Ze komaj cakam...

Marko Dolinar pravi ...

Mogoče bo povedal kakšen stavek, ja :-) [ampak brez skrbi, ne v studiu]. Itak bodo pokazali kvečjemu 5 % tega, kar bo povedal, mi je že čisto jasno.