27. maj 2009

Gensko spremenjeni lososi

Eden najuglednejših kanadskih časopisov The Globe and Mail (ki v Torontu izhaja že 165 let) je prejšnji teden objavil novico, da je tik pred odobritvijo za uporabo v prehrani prva gensko spremenjena žival. To ne bo govedo, kot so nekateri menili, pač pa losos.

Ameriško biotehnološko podjetje Aqua Bounty Technologies je razvilo atlantskega lososa, ki pridobiva na masi dvakrat hitreje kot naravni. To bo pomenilo povečanje proizvodnje in njeno pocenitev, kvaliteta mesa pa naj bi ostala nespremenjena, pravijo. S tehnologijo, ki so jo razvili kanadski raziskovalci, so atlantskemu lososu vgradili gene iz pacifiškega lososa imenovanega čavič in iz ameriške ogorčice, ki živi v hladnih atlantskih vodah. Čavič je sicer večji od atlantskega lososa in je njegov sorodnik, ogorčica pa je filogenetsko nekoliko bolj oddaljena. Znana je po tem, da proizvaja proteine, ki delujejo kot antifriz in omogočajo, da je riba aktivna tudi v zelo hladni vodi.

Gensko spremenjeni losos bi se naj bil sposoben intenzivno prehranjevati tudi pozimi in bi tudi takrat pridobival na teži, kar je pomemben dejavnik pri gojenju lososov. Po nekaterih drugih podatkih (1) pa so iz ameriške ogorčice vzeli le promotor, tako da njegovo izražanje ni več odvisno od svetlobe in se ta sintetizira skozi vse leto. Iz čaviča naj bi bil gen za rastni hormon (2).

Kanadčani se bojijo, da bi odobritev gensko spremenjenega lososa za prehrano v ZDA pomenila pritisk na Kanado, da sprejme enako odločitev, čeprav mnogi napovedujejo negativne odzive na morebitno dovoljenje za prodajo. Največja skrb je vprašanje morebitnih pobegov GS lososov iz mrež, v katerih jih gojijo, v morje, kjer bi se lahko parili z naravnimi lososi in bi s tem prenesli nelastne gene na divjo populacijo rib. Problem so rešili tako, da bi bili GS lososi za gojenje samo triploidne samice, ki pa sploh ne morejo razviti jajčnikov in so torej sterilne.

Čeprav je bila vloga za odobritev vložena že leta 1996, dokončnega pozitivnega mnenja še ni, predvidevajo pa, da se bo to zgodilo v letošnjem letu.

Ni komentarjev: