28. sep. 2009

Očetovsto po pošti

Naslov je seveda malo zavajajoč :-) , a gotovo veste, o čem bom govoril. Vsi smo brali ali slišali novico, da je odslej mogoče 'kar od doma ugotoviti, ali je nekdo oče otroka', kar da omogoča kot prvi v Sloveniji Inštitut za DNK analize (RTV SLO, SI21, Večer, Dnevnik). Na spletni strani tega inštituta piše, da ponujajo storitve, ki jih v Sloveniji še ni (kar ne drži povsem) in da imajo akreditiran laboratorij (v kar dvomim, vsaj če govorijo o genetsko-diagnostičnem laboratoriju) ter dostopne cene (kar je relativno).

Testiranje očetovstva je vedno nekoliko vroča tema. Na pravne in etične vidike tovrstnih analiz od doma je opozoril prof. Balažic (Žurnal24), a pri tem ne gre pozabiti, da je analiza, ki ima pravno težo in jo opravlja Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, bistveno dražja (1003 EUR).

Seveda me je zanimalo, kdo opravlja omenjene analize, tembolj ker na svoji spletni strani piše, da analize opravljajo v certificiranih laboratorijih. Sedež podjetja je na naslovu Tržaška 132 v Ljubljani (za Ljubljančane: za bencinsko črpalko, kjer je med drugim salon Toyota). Domeno dnk4you.com je registriralo podjetje Inštitut za telekomunikacije, Tržaška 132, kontaktna telefonska številka Inštituta za DNK analize (0590 70780) pa je v Telefonskem imeniku Slovenije številka Inštituta za telekomunikacije. V registru podjetij obstaja Inštitut za DNK analize, zavod za raziskave DNK, s sedežem na Tržaški 132, ki pa je registrirano za dejavnost 'drugo podjetniško in poslovno svetovanje'. Registrirano je bilo že leta 2002, ustanovil pa ga je Marko Smolič (podatki iz PIRS), ki je danes vodja oddelja za aplikacije in programske rešitve in je univ. dipl. inž. strojništva. S tem seveda ni nič narobe - podjetje lahko ustanovi, kdor hoče, analize pa naj bi opravljali strokovnjaki. Nerodno je, ker podjetje nima zaposlenih,...

Dokaj logičen zaključek je, da laboratoriji, kjer opravljajo analize očetovstva, niso niti na Tržaški 132 niti kje drugje v Sloveniji, pač pa v tujini. To pa pomeni, da podjetje brez zaposlenih samo zbira vzorce in jih pošilja nekam, odkoder dobi rezultate in jih, upam, prevede v slovenščino, preden jih posreduje naročniku. Sicer pa morda niti ni kaj dosti prevajati, saj je ključni izsledek analize mogoče povzeti v DA (oče) ali NE (oče). Tovrstne analize v Evropi - npr. pri NIMBL Diagnostics (ki ima, začuda, enako certificirane laboratorije kot 'naš' inštitut) - stanejo 179 EUR. Samo v Nemčiji naj bi bilo več kot 100 ponudnikov tovrstnih analiz, vednar jih velika večina predstavlja podjetja brez lastnega laboratorija. Mogoče bi torej vse skupaj lahko uvrstili v kategorijo 'dober posel', ne pa pod 'novo biologijo'.

15. sep. 2009

Samo še en protein do izvornih celic

Komaj štiri mesece po zadnji 'veliki novici' povezani z induciranimi pluripotentnimi celicami (Od iPSa do piPSa) je tu nadaljevanje zgodbe, ki pomeni nadaljnjo poenostavitev postopka priprave tovrstnih celic. Revija Nature je konec avgusta kot predhodno objavo na spletu predstavila raziskavo, ki kaže, da je za pretvorbo zrele (diferencirane) celice v pluripotentno celico dovolj prisotnost enega samega proteina, ki nosi oznako OCT4.

Še lani je kazalo, da je za spremembo celičnega fenotipa v pluripotentnega potrebno vsaj prehodno izražanje štirih različnih proteinov. Letos pa so s poskusi na miših ugotovili, da zadošča za pretvorbo samo en protein, to je transkripcijski faktor OCT4 in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo poskus izpeljali tudi s človeškimi celicami, kjer bi lahko deloval isti protein.

Natančnejše branje članka pa razkirje nekatere pomembne dodatne podatke. Tako na primer kot izhodišče tokrat niso vzeli v celoti diferencirane celice, pač pa so izhajali iz živčne izvorne celice. Res da se bi ta bila sposobna diferencirati le v celice živčnega sistema (ne pa na primer v kožne, krvne ali jetrne celice), vseeno pa ne gre za dokončno diferencirano celico. Celice so okužili z retrovirusom, ki so mu pred tem vstavili zapis za protein OCT4, ki se je v transficiranih celicah tudi izražal. Ugotovili so, da so te celice pridobile lastnost, da so se lahko razvile ne samo v živčne, pač pa tudi v vse druge tipe celic. Vendar pa to še ne pomeni, da je mogoče isti transkripcijski faktor uspešno uporabiti za pripravo induciranih pluripotentnih celic iz katerihkoli drugih delno specializiranih izvornih celic.

Razlog, da so živčne izvorne celice tako primerne za pretvorbo v iPS je v tem, da te celice tako ali tako že same izražajo tri ostale proteine, ki so ob OCT4 potrebni za prehod v pluripotentno stanje. Ob tem pa je revolucionarnost tokratnega odkritja morda malo manj prepričljiva kot bi morda sklepali iz naslova...

O odkritju si lahko več preberete tudi v The Scientistu.