7. nov. 2011

iGEM 2011: Rezultati

Dve uri nazaj so objavili dobitnike nagrad na tekmovanju iz sintezne biologije iGEM. Srečanje ekip, ki so se uvrstile v finale, je potekalo od 5. do 7. novembra na univerzi MIT v Cambridgu v ZDA.

Veliko nagrado je osvojila ekipa Univerze v Washingtonu, na drugem mestu je Imperial College London, na tretjem pa ZJU (Kitajska). V izboru finalistov svetovnega tekmovanja so bili tudi domačini, ekipa MIT, ki pa je zasedla prvo mesto v kategoriji zdravje/medicina. Razen treh najboljših v skupni uvrstitvi so razglasili še vrsto nagrajencev po posameznih kategorijah.

V kategoriji projektov s področja ekologije je zmagala ekipa Calgaryja, v kategoriji prehrana in energija sta zmagali ekipi univerz Yale in Washington, najboljši proizvodni projekt je pripravila univerza Cornell, na področju novih aplikacij sta nagrajeni ekipi Brown-Stanford in ZJU (Kitajska), za največji napredek v temeljni znanosti UC Davis, za najboljšo uporabo informacij ETH Zürich, za izrabo človeških virov pa Bangalore in Edinburgh.

Najboljši poster so izdelali (in ga najbolje predstavili) študenti Univerze v Washingtonu in Imperial College London, najboljši softver je delo BU-Wellesley, najboljša softverska izraba registra bioloških delov je delo METU-BIN Ankara, nagrado za najboljši projekt po mnenju udeležencev zaključnega srečanja pa sta dobili Tokyo Tech in Imperial College London.

Na prvih treh mestih torej ni prišlo do presenečenja, saj je zmagovalna ekipa bila prva že na področnem tekmovanju za Ameriko, drugouvrščena ekipa je bila zmagovalka evropskega tekmovanja, tretjeuvrščena pa je bila prva na azijskem področnem srečanju. To kaže na podobnost pogledov sodnikov na kvaliteto raziskovalnega dela, čeprav je zelo verjetno, da je bilo precej sodnikov v isti vlogi tako na področnih kot na zaključnem srečanju ekip.

Ker sem zmagovalne projekte predstavil že pred dvema tednoma, naj tokrat ostane samo pri kratkem poročilu o nagrajencih. Obveščanje o tekmovanju je bilo letos bolj sprotno, saj so organizatorji poskrbeli za obveščanje preko Twitterja, organizirali pa so tudi skupino bloggerjev, ki so sproti opisovali dogajanje, tako da smo o nekaterih zanimivih predstavitvah projektov zvedeli takoj po končanih predavanjih, vključno z vprašanji, ki so jih postavili sodniki ali publika. Finalne predstavitve pa si je bilo mogoče ogledati tudi v živo (in zdaj v posnetku).

Ni komentarjev: