12. nov. 2007

Hvala za čestitke

Vsem, ki ste s komentarji na blogu ali po e-pošti posredovali čestitke celotni ekipi za doseženi uspeh na tekmovanju iGEM2007 se najlepše zahvaljujem.

O osvojenem prvem mestu v kategoriji Medicina in zdravje so poročali številni mediji, več pogovorov s člani ekipe pa bo sledilo konec meseca in v začetku decembra. Predstavitev opravljenega dela načrtujemo za začetek na Kemijskem inštitutu, kasneje pa verjetno še drugod, kjer bo zanimanje za opravljeno delo.

Nekateri komentarji na spletu so tudi kritični, predvsem glede tega, ali je prav, da dobre ideje razkrivamo svetu, namesto da bi jih izpeljali in tržili doma, pojavilo pa se je tudi vprašanje, ali so študentje, ki so pokazali toliko znanja in ustvarjalnosti, za Slovenijo izgubljeni. največ komentarjev je bilo na forumu SloTech, nekaj pa tudi na multimedijskem portalu RTV SLO.

Srečanje raziskovalnih ekip iGEM 2007 je bil doslej največji sestanek s področja sintezne biologije na svetu, saj se ga je udeležilo več kot 550 članov ekip, skupaj pa je v projektih sodelovalo več kot 750 ljudi. Verjetno se bo število ekip v naslednjem letu še povečalo in se približalo številu sto, tako da bo konkurenca še večja, projekti pa še bolj raznoliki kot letos.

2 komentarja:

Tina pravi ...

Danes imamo na oddelku predavanje Paula Freemonta, Experiences with IGEM at Imperial: the promise of synthetic biology. Ce ne bo nic omenil Ljubljane, bom kar malo uzaljena.

Marko Dolinar pravi ...

Tina,... in je kaj omenil Ljubljano? Po mojem ne, saj jim na koncu ni ostalo drugega, kot da se pohvalijo z zlato medaljo, ki so jo dobili (skupaj s še približno 25 drugimi ekipami) - kar pa ne pomeni, da je bil njihov projekt po izvedbeni plati slab. Mogoče so se od naše lanske zmage naučili, da je treba pokazati nekaj novega. Mi smo se lani kot prvi na tekmovanju lotili sesalskih celic, oni pa so se letos odločili za brezcelični sistem. Pozabili so samo na relevantnost osnovnega problema, ki ga rešujejo, in so na zapleten način rešili nekaj, kar se da izvesti precej bolj enostavno (brez sintezne biologije).