4. nov. 2007

iGEM 2007 - po predstavitvah skupin

Tako, predstavile so se vse sodelujoče ekipe, trenutno pa poteka razprava ob postrih. Čez pol ure bodo razglasili pet finalistov in mislim, da nobena ekipa ne more kar vnaprej biti prepričana, da se bo uvrstila med peterico.

V naši skupini je verjetno največ pozornosti bila deležna skupina iz Berkeleya, ki je pripravila bakterije z lastnostmi eritrocitov - te naj bi bilo mogoče uporabiti kot nadomestilo za kri v razmerah, ko do krvi ni mogoče priti. Sicer je vprašanje toksičnosti za organizem po našem mnenju še vedno nezadovoljivo rešeno, a je vprašanje, če se tega res vsi zavedajo.

Tako kot lani so naša resna konkurenca Princeton in Imperial College, ki sta predstavila dobro zastavljena projekta, a pri Princetonu malo zmanjka pri rezultatih, Imperial pa je mogoče brcnil v prazno, ko je razvil brezcelični testni sistem na osnovi sintezne biologije, s katerim bi bilo mogoče zaznati infekcije sečnih katetrov. Tak test bi se verjetno dalo izvesti enako učinkovito s klasičnimi biokemijskimi pristopi.

Naša predstavitev je bila dobra; dvorana je bila nabito polna in mislim, da je velika večina razumela bistvo doseženih rezultatov. Teh je gotovo precej več kot lani, ko smo zmagali, vseeno pa je vprašanje, kaj bo to prineslo v letošnji konkurenci, odprto. Ob našem postru je bila velika gneča, saj predstavitev dopolnjujejo modeli na magnetni plošči, ki omogočajo lažjo razlago postopkov, ki smo jih izvedli. Smo tudi edina ekipa, ki ima poster natisnjen na tkanino... Odmevi na naše delo v pogovorih s člani drugih ekip so zelo pozitivni, sodniki pa se bodo odločili po svoje.

Če ne prej, se oglasim jutri po tukajšnjem času, ko bo znano, kdo je zmagovalec letošnjega tekmovanja iz sintezne biologije iGEM.

Ni komentarjev: