9. nov. 2008

Slovenija zmagala na tekmovanju iz sintezne biologije

Sicer podatkov na spletu še ni, prihajajo pa prve informacije iz Bostona... Slovenska ekipa je zasedla prvo mesto v skupni uvrstitvi, prav tako pa prvo mesto v kategoriji Zdravje in medicina. Čestitam!

Za tekmovanje se je prijavilo 84 ekip iz 21 držav, kot ponavadi pa so med sodelujočimi ekipami tudi mnoge najuglednejše svetovne univerze. Študenti ljubljanske univerze so se prvič udeležili tekmovanja pred dvemi leti, ko so prav tako dosegli prvo mesto v skupni uvrstitvi, vendar je takrat tekmovalo manj kot 40 ekip. Lani so se uvrstili v finale in zasedli prvo mesto v kategoriji Medicina in zdravje, letos pa so uspeh še nadgradili. Lahko kar rečemo, da je ekipa naše univerze - ob velikem sodelovanju Kemijskega inštituta, ki vsakič prevzame največji mentorski zalogaj - najuspešnejša na svetu (če povprečimo dosedanje uspehe) in upam, da bo ta uspeh študentov in mentorjev še kdo opazil.

Veselimo se tudi že predstavitev projekta, ki jih bo verjetno več, na Kemijskem inštitutu in na fakultetah, s katerih prihajajo tekmovalci. Naj še enkrat naštejem člane slovenske tekmovalne ekipe: študenti Eva Čeh in Anže Smole (Biotehnologija), Ana Lasič (Medicina), Jerneja Mori (Mikrobiologija), Vid Kočar, Katja Kolar in Jan Lonzarić (Biokemija) in mentorji: Roman Jerala, Mojca Benčina, Monika Ciglič, Karolina Ivičak, Nina Pirher (Kemijski inštitut), Simon Horvat (Biotehniška fakulteta), Alojz Ihan (Medicinska fakulteta).

10 komentarjev:

Unknown pravi ...

Čestitam! Odlično! Fenomenalno!

fnekrep pravi ...

Če tokrat ne bo ustreznega odmeva v slovenski strokovni in natančneje v akademski javnosti, ki se bo jasno izrekla, da je ponosna na svoje študente in njihove mentorje, potem nismo vredni, da nam odrašča tako izjemna mladina.

Unknown pravi ...

franz, bolj se ne bi mogla strinjati s tvojim komentarjem kot se. Sama sem kot študentka biotehnologije še toliko bolj vesela, da nekateri ljudje vseeno opazijo uspehe in jih cenijo. Upam le, da tokrat bolj odkrito in na glas!

Unknown pravi ...

Čestitke še od bivših iGEMovcev!

Super, že tretjič. Letos pa še skupna zmaga.

Izkoristite kolker se da!

Tina pravi ...

Iskrene cestitke!! Ze dve leti spremljam vase uspehe in drzim pesti. Vec stika pa imam s IGEM skupinami in mentorji na Imperial College London. In ceprav nimam cisto nobenih zaslug za vase uspehe, se vedno rada pohvalim, da jaz sem pa dodiplomca delala na Univerzi v Ljubljani (oni seveda poznajo!).

Bernc pravi ...

Bravo! Sem ponosen, da imam tako izjemne sošolce :)

Unknown pravi ...

Izjemno!

Klemen pravi ...

Ej zakon ste!!

Mater.. Sem kar ponosen, da sem tut sam študent biokemije..

Pa so govorili, da je nemogoče, da taka država kot je Slovenija doseže tak rezultat kot ga je (že tretjič zapored)...

Smoki pravi ...

Bravo!!! Se pridružujem čestitkam ...

Že po lanskem ponovljenem uspehu sem se spraševal, ali je še mogoče nadaljevati izjemno serijo. Pesimist v meni je bil skeptičen, ampak kot kaže so Slovenci, ko gre za genetske mašine, res najboljši in ideal za vse ostale ugledne univerze po svetu.

Marko Dolinar pravi ...

O uspehu slovenske ekipe danes poroča The Scientist (http://www.the-scientist.com/blog/display/55178/), včeraj GingkoBioWorks (http://blog.ginkgobioworks.com/2008/11/09/team-slovenia-igem-grand-prize-winners-again/), gotovo pa bo še več novičarskih portalov in blogov povedalo kaj več v naslednjih dneh.