11. feb. 2009

Prvo zdravilo iz GS živali

Reuters je v petek poročal o tem, da je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) odobrila za uporabo prvo zdravilo, pridobljeno iz gensko spremenjenih živali. Gre za zdravilo proti prekomernemu strjevanju krvi atrin, ki ga transgenske koze proizvajajo in izločajo v mleko. Iz mleka morajo učinkovino, ki je rekombinantni protein antitrombin (inhibitor trombina, ki katalizira nastajanje krvnih strdkov), najprej izolirati in stabilizirati ter pripraviti raztopino, ki jo nato injicirajo bolnikom z dednim pomanjkanjem antitrombina. Zdravilo dobijo le v primerih, ko je nevarnost prekomernega strjevanja še posebej velika, kot je na primer porod ali operativni poseg.

Odobritev prvega zdravila iz GS živali sovpada z obdobjem, ko so tudi v ZDA postali bolj pozorni na varnost GS hrane, saj se bojijo, da bo meso GS živali kmalu prišlo na police njihovih trgovin. Zato so pri odobritvi zdravila precej pozornosti posvetili tudi skrbi, da transgenske koze, ki proizvajajo antitrombin, ne bi slučajno pristale v klavnici in na krožnikih, pa tudi temu, da ne bi pobegnile s farme, kjer jih gojijo. Imajo jih okrog dvesto, računajo pa, da bodo z zdravilom zaslužili okrog 45 milijonov dolarjev letno.

3 komentarji:

Gorjanc Gregor pravi ...

Nočem biti preveč pikolovski. Gojimo rastline, živali pa redimo.

Marko Dolinar pravi ...

Menda bo res tako, čeprav se kar pogosto bere tudi drugače...
GEA
ZRC SAZU
ARSO

Če pa govorimo o celicah, jih pa gojimo, kajne? In čebele? Nekje sem zasledil, da jih gojimo, a nisem prepričan, če ne redimo tudi teh. In kako je z ribami v ribogojnici? Mogoče bi ji morali reči riborejnica ;-)

Smoki pravi ...

Ampak glede na to, da se nam na marmeladi zaredi plesen, tudi pri mikroorganizmih ni vse tako nedvoumno. ;-)