7. maj 2007

Bakterijske minicelice prenašajo zdravila

NewScientist.com danes poroča o uspehu avstralskih raziskovalcev, ki so pripravili minicelice, napolnjene z zdravilom proti rakavim celicam in s površino, ki omogoča usmerjanje v tumorje. Čeprav trdijo, da gre za preprost postopek, pa stvar le ni čisto preprosta.

Minicelice so opisali že leta 1967. Opazili so namreč, da nekatere bakterije na videz brstijo in s tem ustvarjajo celicam podobne strukture, ki jih obdaja membrana, ne vsebujejo pa DNA. Minicelice torej res ni težko pripraviti. Ker pa so jih želeli usmeriti proti tumorjem, so morali na membrano teh telesc vezati bispecifična protitelesa.Z eno ročico se vežejo na minicelico, z drugo pa na receptor na površini rakavih celic. Ko se vežejo na tarčno tumorsko celico, se internalizirajo in razgradijo, tako da se citoplazma sprosti. Da bi lahko minicelice uporabili kot vektorje za prenos zdravila na mesto delovanja, so morali vanje spraviti ustrezno učinkovino. V poskusu so uporabili doksorubicin, antibiotik, ki deluje na DNA kot interkalator, pravijo pa, da je mogoče enako učinkovito uporabiti tudi katero drugo od znanih protirakavih zdravil. Večina tovrstnih zdravil je toksičnih tudi za zdrave celice, zato je smiselno, da jih sprostimo samo v tistih celicah, ki so spremenjene. S tako pripravljenimi minicelicami je to vsekakor mogoče. Razen tega je potrebna doza zdravila bistveno nižja kot če bi ga injicirali direktno, saj bi se tako zdravilo razporedilo po celotnem organizmu in bi delovalo neselektivno, stranski učinki pa bi bili bolj izraziti.
Podoben pristop bi predstavljali liposomi, napolnjeni z zdravilom in z v membrano vključenimi proteini, ki bi zagotavljali usmerjanje k tarčnim celicam, vendar v današnji novici tega ne omenjajo.

Ni komentarjev: