10. maj 2007

Oposum, mali bratranec

Še vedno smo v desetletju določanja genomov! Pri reviji Nature so včeraj sporočili, da so določili genom sivega kratkoreprega oposuma. Oposumi so vrečarji zahodne poloble in so seveda manj znani od velikih avstralskih sorodnikov. Zakaj so se sploh lotili določanja genoma vrečarja?

Predvsem so genomi vrečarjev pomembni kot primerjava z genomi 'višjih' sesalcev. Evolucijsko so se ločili pred 180 milijoni let in se odtlej razvijali ločeno. Sprva so verjetno tekmovali med seboj in kaže, da so bili pri tem vrečarji manj uspešnejši, saj so preživeli le v Avstraliji, ki je višji sesalci v zemeljski zgodovini sploh niso naselili, in v oddaljenih področjih Severne in Južne Amerike, kjer živijo samotno življenje, pogosto v drevesnih krošnjah. Kljub temu pa prav sivega kratkoreprega oposuma uporabljajo kot poskusno žival pri raziskavah človeških bolezni, imunogenetskih raziskavah in v razvojni biologiji.

Oposum ima v genomu zapise za 18.000 do 20.000 proteinov, kar je nekoliko manj kot človek ali višje razvite opice in večina genov je precej podobnih sesalskim. Nekateri geni pa zapisujejo za posebne proteine, značilne le za vrečarje. Taki so geni za proteine, ki sodelujejo pri razstrupljanju organizma, pri zaznavanju okolice in za proteine imunskega sistema. Primerjava genoma oposuma in primatov je pokazala, da so se v evoluciji, ki je vodila do človeka, največje spremembe dogajale v nekodirajočih regijah. Očitno so ti deli genoma zelo pomembni pri uravnavanju izražanja genov.

Sivi kratkorepi oposum je zanimiv za človeka še iz vsaj dveh drugih razlogov: je edina žival, za katero vemo, da zaradi obsevanja z UV-žarki lahko zboli za melanomom, za razliko od primatov pa ima sposobnost regeneracije poškodovane hrbtenjače, vsaj pri novorojenih mladičih (ki so zelo majhni, saj brejost traja samo dva tedna). Imunski sistem oposuma pa je nenavaden po tem, da vsebuje neobičajno zgrajene T-celične receptorje, kar kaže na sposobnost kompleksnega imunskega odgovora. Naslednji vrečar, ki mu bodo določili genom, bo verjetno kenguru.

Ni komentarjev: