26. jun. 2007

Biodizel, bioetanol, bioglicerol...

Po tem, ko se je izkazalo, da proizvodnja etanola in olj (biodizla) kot goriva dviga ceno krme in hrane, intenzivno iščejo nove načine, kako do cenejših goriv za motorje z notranjim izgorevanjem in za gretje. Ker pri proizvodnji biodizla nastaja veliko glicerola (približno 10 masnih odstotkov) so se pojavili veliki presežki odpadnega glicerola. Nekatera podjetja že plačujejo visoke premije za odstranjevanje tega alkohola.

Nekatere raziskovalne skupine se ukvarjajo s kemijskimi pretvorbami glicerola, s katerimi bi dobili spojine, ki bi jih bilo mogoče dobro prodajati, s tem pa bi lažje pokrili stroške proizvodnje biodizla. Raziskovalci z univerze Rice pa so ugotovili, da bakterije lahko glicerol pretvorijo v etanol. Kot so objavili v junijski številki revije Current Opinion in Biotechnology (ta številka je posvečena energijski in ekološki biotehnologiji), so določili pogoje in razkrili metabolične poti, ki pri pretvorbi potekajo v bakterijah Escherichia coli v anaerobnih pogojih.

Gre za značilen primer tako imenovane biotrasformacije, postopka, v katerem celični encimski sistem pretvarja eno snov v drugo na ekološko sprejemljiv način, brez velikega vložka reagentov in energije. Tako so stranski produkt proizvodnje biodizla pretvorili v etanol, ki je prav tako uporaben kot gorivo. Proizvodnja etanola iz glicerola je skoraj pol cenejša od klasične proizvodnje bioetanola.

Novico povzemam po EurekAlert.

2 komentarja:

dsf pravi ...

To je pa res dobra novica ! Ker se tudi sam doma ukvarjam s proizvodnjo biodizla za svoje potrebe in do sedaj nisem vedel kako koristno uporabiti glicerin bi mi kaj več informacij zelo prav prišlo.
Nekaj glicerina sem sicer uporabil za kurjenje,ostalega pa sem zlival na gnojišče.
Če imate članek iz revije ga prosim objavite.
za vse informacije se že v naprej zahvaljujem.

Marko Dolinar pravi ...

dsf, posredujte mi vaš e-naslov, kamor vam bom poslal članek - na blogu ga ne morem objaviti v celoti!
(Moj naslov je desnem robu zgoraj.)