17. jul. 2007

Kari tudi proti Alzeimerju

Kari (curry) je sicer priljubljena indijska jed, že dolgo nazaj pa so ugotovili, da ena njegovih glavnih sestavin, kurkuma, vsebuje antioksidante in druge snovi, ki delujejo med drugim tudi protitumorsko. Kurkuma ne vsebuje samo kurkumina, pač pa še vrsto drugih organskih molekul s fiziološkim učinkom.

Včeraj pa je agencija Reuters sporočila, da naj bi sestavina karija delovala tudi proti Alzheimerjevi bolezni, o čemer naj bi izšel članek v ugledni reviji PNAS. V raziskavi so ugotovili, katera sestavina kurkume ima najmočnejši učinek proti Alzheimerjevi bolezni. Identificirali so spojino bisdemetoksikurkumin, ki je delovala na makrofage, tako da so bili sposobni odstranjevati proteinske skupke, ki bi sicer poškodovali možganske celice in privedli do razvoja značilnih bolezenskih znakov. Proteinske skupke sestavlja amiloid beta, to je približno 40 aminokislinskih ostankov dolg peptid, ki se izcepi iz večjega prekurzorskega proteina (APP), vstavljenega v membrano. (Biosintezo amiloida beta prikazujejo naslednje tri slike: 1 - 2 - 3.)

Bisdemetoksikurkumin bi bilo mogoče v telo dovesti z infuzijo, saj je verjetno težko pojesti toliko karija, da bi dosegli dovolj visoko koncentracijo učinkovine v telesu.

Ni komentarjev: