5. jul. 2007

Nanodelci na eritrocitih

Polimerni nanodelci so sicer obetajoči prenašalci zdravil, vendar njihovo uporabnost za zdravljenje zmanjšuje njihova slaba obstojnost v telesu. Makrofagi jih namreč fagocitirajo že v nekaj minutah, zato se večina zdravila, ki ga prenašajo, lahko odstrani, še preden doseže tarčne celice.

V julijski številki revije Experimental Biology and Medicine, ki izide pojutrišnjem, bo objavljen članek, v katerem kalifornijski raziskovalci poročajo, da so nanodelci bistveno bolj obstojni, če jih pritrdijo na površino eritrocitov. S tem eritrociti ostanejo enako funkcionalni, nanodelci pa se izognejo fagocitozi in teoretično lahko v obtoku ostanejo, dokler se eritrocit ne razgradi (v povprečju okoli 4 mesece).

Raziskave so vendarle šele v začetnih fazah, zato bo treba pred uporabo rešiti še veliko odprtih problemov. Med njimi je stabilnost vezave nanodelcev na površino eritrocita, pomembno pa je tudi, da je tak način zaščite nanodelcev primeren je za prenašanje zdravil, ki so učinkovita v imobilizirani obliki.

Novico povzemam po EurekAlert.

Ni komentarjev: