20. jul. 2009

Afriške korenine

V ZDA deluje podjetje African Ancestry, ki se je specializiralo na 'iskanje korenin' za temnopolte, seveda na osnovi analize DNA. V šestih letih delovanja so ustvarili lastno bazo podatkov, po kateri naj bi bili sposobni z veliko gotovostjo ugotoviti, odkod v Afriki izhajajo predniki. Sicer je njihova spletna stran zelo prijazna do uporabnika in počasi in nazorno razlaga, kakšno je genetsko ozadje analiz, ki jih opravljajo, vseeno pa so mnogi do njihovih storitev skeptični. Morda upravičeno...

Za razliko od večine na videz podobnih analiz drugih ponudnikov genskih analiz svoje omejuje na dve tarči: na majhne razlike v mitohondrijski DNA in na kromosom Y. Mitohondrije dedujemo vedno od matere in število polimorfnih mest je na mitohondriju zelo majhno. Ker ima vsak od nas enako zaporedje mitohondrijske DNA kot njegova prapraprapra...babica, je mogoče s primerjavo teh zaporedij med različnim afriškimi narodi z določeno mero gotovosti reči, kje na afriški celini se določeno zaporedje najpogosteje pojavlja. Moški potomci pa dedujejo po očetih kromosom Y. Ker ta nima para v genomu, praktično ne izmenjuje delov kromosomov, zato lahko z analizo polimorfizmov na tem kromosomu zasledujemo moške prednike; seveda moramo imeti dovolj podatkov od pripadnikov različnih narodov, da lahko preiskovane polimorfizme primerjamo z bazo podatkov.

Teorija je sorazmerno preprosta. Kaj pa potem lahko očitamo podjetju, ki na videz dela s povsem odprtimi kartami? Podjetje za 299 USD ponuja analizo prednikov po materini strani in za isto ceno analizo prednikov po očetovi strani. To ni malo, če razumemo, kaj je za tako analizo treba narediti. Kot zanimivost: če že imate zaporedje mitohondrijske DNA ali podatke o markerjih na kromosomu Y, vam analizo opravijo za samo 200 USD ;-) kar verjetno pomeni, da je cena analize DNA kvečjemu 99 USD. Res je morda končni rezultat lepo zapakiran in okrašen (pismo, izpis nukleotidnega zaporedja, certifikat, barvni zemljevid Afrike, vodič po prednikih iz zahodne in srednje Afrike, članstvo v spletnem portalu podjetja), vendar pa obstaja vprašanje, kako zanesljiv je v resnici rezultat.

Prvi dvom se nanaša na podatek o prednikih, saj rezultat pomeni, da vam sporočijo, v kateri današnji afriški državi so prebivalci, ki so po DNA podobni vam. Glede na zgodovino nastajanja držav po logiki kolonijalnih delitev in ne prav redke selitve narodov po celini bi bil bolj logičen rezultat podatek o tem, kateremu afriškemu narodu ali etnični skupini so najverjetneje pripadali predniki. Drugič, nekateri menijo, da baza podatkov še vedno ni dovolj velika, da bi lahko bili rezultati res zanesljivi. Tretjič pa: če res opravijo analizo mitohondrijske DNA, potem to v resnici ni tako ogromno delo kot se morda zdi po dolžini nukleotidnega zaporedja, ki ga dobijo naročniki. Mitohondrijski genom je res dolg 16.595 nukleotidnih parov, a v resnici je med posamezniki zelo malo razlik. Trenutno je znanih kar 5734 celotnih nukleotidnih zaporedij mitohondrijske DNA različnih ljudi (ja, tudi neandertalcev), vendar so razlike skoncentrirane na nekaterih polimorfnih mestih, zato zadošča analiza le teh, vse ostalo pa je mogoče z veliko zanesljivostjo prepisati od kogarkoli drugega. Vendar pa tudi za te analize najverjetneje uporabljajo biočipe - cene tovrstnih analiz pa se postopno nižajo, kot kaže tudi nedavni podatek na blogu BioNovice.

Tri tedne nazaj je o tej temi poročal tudi BBC. Med drugim so navedli podatek, da se je za gensko testiranje doslej odločilo že pol milijona Američanov (med njimi 35.000 Afroameričanov).

Ni komentarjev: