5. mar. 2007

Antioksidanti, ki to niso

Za flavonoide smo dolgo verjeli, da so koristni za telo, ker so učinkoviti antioksidanti in da pripomorejo k zdravju zato, ker lovijo proste radikale. Nekatere najnovejše raziskave pa kažejo, da so flavonoidi res koristni za telo, vendar pa je njihov antioksidacijski učinek zanemarljiv, poroča EurekAlert. Njihovo koristno delovanje je povsem drugačno kot so dolgo menili. Delujejo namreč na signalne poti v celicah, posledično pa na izražanje genov, povezanih z obrambnimi mehanizmi.

Flavonoidi so polifenoli in so in vitro res zelo učinkoviti antioksidanti - kar 3-5-krat močnejši kot vitamina C ali A. Vendar pa se flavonoidi zelo slabo resorbirajo (le okrog 5 % se jih), ko pa pridejo v kri, se v čreveju in jetrih hitro razgradijo. Celice se odzovejo na polifenole kot na tujke, zato aktivirajo encime, ki pospešujejo odstranjevanje mutagenov in karcinogenov iz telesa. S tem torej delujejo preventivno proti razvoju raka. Po drugi strani pa flavonoidi lahko tudi pospešujejo odmiranje rakavih celic in zavirajo širjenje tumorjev. Dodatna pozitivna lastnost je, da povečujejo aktivnost NO-sintaze, s tem pa pozitivno učinkuje na zdravje ožilja. Gre torej za dolgotrajne učinke, ki ne zahtevajo velikih doz. Iz raziskav izhaja, da injiciranje velikih količin polifenolov ni smiselno, saj lahko s količinami, ki so prisotne v zdravi hrani dosežemo povsem ustrezen učinek.

Ni komentarjev: