5. mar. 2007

Branje misli z magnetno resonanco

Kot poroča agencija Associated Press, so nemški raziskovalci s pomočjo magnetno-resonančnega slikanja (MRI) možganov uspeli določiti, kaj nameravajo narediti poskusne osebe. Sliši se morda bolj senzacionalno kot je v resnici - vsaj zaenkrat. Prostovoljcem so dali na izbiro dve možnosti - sami so se morali odločiti, ali bodo dve števili sešteli ali odšteli eno od drugega. Za eno oziroma drugo odločitev so se aktivirali različni deli možganov in iz vzorca aktiviranih področij so lahko določili namen še preden so ga poskusne osebe izvedle.

Že pred tem so raziskovalci s podobnim pristopom lahko določili, kateri gib namerava neka poskusna oseba narediti, tokrat pa je šlo prvič za namen izvedbe miselnega procesa. Računajo, da bi s poznavanjem vzorcev kasneje morda uspeli odkriti tudi druge namene, zato bi analize lahko izvajali v varnostnih in preiskovalnih postopkih. Seveda pa sposobnost identifikacije namenov dejanj sproža tudi resne etične pomisleke.

Magnetno-resonančno slikanje je pravzaprav uporaba jedrske magnetne resonance za medicinske preiskave. Deluje na principu zaznavanja relaksacije vzbujenih jeder vodika (protonov) v vodi in lipidih. V močnem magnetnem polju pride do vzbujanja protonov, ki nato ob relaksaciji sami oddajo radijsko valovanje. Zaznavanje teh valov in računalniška obdelava omogočajo vpogled v telo. Aktivna in neaktivna področja kažejo različno sliko, zato lahko s to metodo zasledujemo tudi fiziološko aktivnost znotraj posameznih organov.

Ni komentarjev: