4. maj 2007

iGEM 2007

Za letošnje mednarodno tekmovanje iz sintezne biologije se je prijavilo skupaj 57 študentskih ekip, torej 20 več kot lani. Med prijavljenimi je letos 13 evropskih ekip (Bologna, Dundee, Sankt Petersburg, Freiburg, Cambridge, Edinburgh, ETH Zürich, Neapelj, Valencia, Glasgow, Imperial College London, Interdisciplinarni kolidž Pariz in Univerza v Ljubljani skupaj s Kemijskim inštitutom), prvič pa tudi štiri najbolj elitne kitajske univerze (Tsinghua, Peking, Tianjin, Hefei). Izmed 10 najprestižnejših svetovnih univerz letos manjkata le dve, Yale in Chicago.

S prof. Jeralo sva (s težavo, ker je bila konkurenca res močna) pred prazniki izbrala člane ljubljanske ekipe. Vanjo so se na podlagi napisanega predloga raziskovalnega projekta, razgovora z mentorjema, izpitnih ocen, izkušenj z laboratorijskim delom in drugih znanj, uvrstili: Andrej Ondračka in Peter Cimermančič (3. letnik Biokemije), Rok Gaber (4. letnik Mikrobiologije), Saša Jereb in Katja Kolar (2. letnik Biokemije), Anja Korenčič (4. letnik Biokemije) in Marko Bitenc (3. letnik Biotehnologije).

Ljubljanska ekipa bo maja natančneje določila temo raziskovalnega projekta, sodelovanje na tekmovanju iGEM 2007 pa bomo izkoristili tudi za promocijo znanosti med mladimi v okviru projekta Slovenskega biokemijskega društva (vendar to, da je projekt promocije prijavilo društvo, ni vplivalo na izbor članov ekipe).

Čeprav verjetno lanskega uspeha ne bomo uspeli ponoviti, pa se bomo potrudili, da bomo ponovno pripravili zanimiv projekt in ga v čim večji meri tudi izpeljali. Predstavitve projektov bodo potekale 3. in 4. novembra na MIT-ju.

3 komentarji:

fnekrep pravi ...

Prijetno je slišati, da je ponovno sestavljena ekipa za iGEM tekmovanje. Trdno bomo držali pesti za čim boljšo uvrstitev slovenske ekipe. Želim jim pa tudi, da bodo ustrezni resorji spoznali, kako je potrebno ekipi zagotoviti čim učinkovitejšo pomoč že v obdobju priprav, kako jih pospremiti na pot z ustreznim materialnim kritjem in jih ob povratku kot ambasadorje slovenskega visokošolskega in raziskovalnega prostora tudi primerno pričakati. Krasno bi tudi bilo, ko bi se v podporo izbranih mladenk in mladcev prijavilo čim več sponzorjev.

Unknown pravi ...

Upam, da glede finančne pomoči ne bo ostalo zgolj pri pobožnih željah. Našim naslednikom pa želim , da bi to enkratno priložnost maksimalno izkoristili

Rok pravi ...

Upam, da glede finančne pomoči ne bo ostalo zgolj pri pobožnih željah. Našim naslednikom pa želim , da bi to enkratno priložnost maksimalno izkoristili