25. apr. 2007

Kozolnjaki in regenerativna medicina

Kozolnjaki so preprosti plaščarji in torej spadajo med strunarje, tako kot ljudje. Za razliko od višjih strunarjev pa imajo kozolnjaki redko sposobnost, da lahko postopno obnovijo celotno telo, torej ne samo manjše poškodbe, pač pa, skozi več generacij res celoten organizem.

V majski številki revije FASEB Journal [to je eden od časopisov Zveze ameriških društev za eksperimetalno biologijo] bo izšel članek, ki je trenutno dostopen kot predhodna objava, o sposobnosti regeneracije pri kozolnjaku Botryllus schlosseri. Ta naseljuje naravne in umetne substrate v plitvih delih morij in živi v kolonijah. Hrbtno struno imajo samo ličinke.

Članek opisuje značilnosti procesa 'vaskularnega brstenja'. Iz kolonije so izrezali posamezne osebke, tako da so ostale samo povezovalne žile (vaskulatura) in nekaj plašča. Slikanje in vivo in histološke analize so omogočile natančen vpogled v proces regeneracije, ki je potekal drugače kot pri ostalih tipih nespolnega razmnoževanja.

V obvestilu za javnost so zapisali, da je razumevanje regeneracijske poti pomembno, saj bo morda odgovorilo na vprašanje, kako reprogramirati tkivo in ga vzpodbuditi k razvoju celotnih organov. Avtorji sicer rezultate predstavljajo kot izjemen preboj v regenerativni medicini, o čemer bi se dalo razpravljati. Vseeno pa je zanimivo, da popolna regeneracija kolonije traja več generacij, pri tem pa prehodna stanja ne predstavljajo normalnih morfo-fizioloških organizmov, značilnih za to vrsto. Težko si predstavljamo, da se lahko kolonijski organizem lahko razvije samo iz žil in da je tak organizem človeku vendarle dokaj soroden. Evolucijske poti so se sicer ločile pred 550 milijoni let, vendar pa mnogi mehanizmi potekajo na podoben način in tudi genetska osnova je v veliki meri ohranjena.

Ni komentarjev: