14. apr. 2007

Genom opice rezus

Včeraj so v reviji Science objavili podatke o genomu makaka Macaca mulatta, znanega kot opica rezus. Razen osnovih podatkov je v posebni tematski rubriki izšlo še več člankov, ki analizirajo genomske podatke in jih primerjajo z drugimi primati. Po človeku (2001) in šimpanzu (2005) je rezus tretji primat z znanim zaporedjem genomske DNA.

V evoluciji sta se poti človeka in šimpaza ločili pred 6 milijoni let, genomski zaporedji pa sta si 98-odstotno identični. Za raziskovalce je ta podobnost prevelika, da bi lahko prišli do zelo zanimivih odkritij in s stališča evolucijske primerjalne genomike je genom rezusa bolj zanimiv. Vsi trije primati imajo identičnih 93 % genomskih zaporedij, evolucijsko pa so se ločili pred 20 milijoni let.

Razen pomena za razlago evolucije primatov je rezus pomemben kot modelni organizem za retrovirusne okužbe. Opičji virus imunske pomanjkljivosti (SIV) je bil verjetno virus, iz katerega se je razvil HIV in potek bolezni je pri rezusu podoben kot pri človeku. Te opice uporabljajo tudi kot poskusne živali pri preizkušanju cepiv, zato je morda še pomembnejše, da poznamo njihov celoten genom.

Analiza genomov treh primatov je pokazala, da je razlika med primati v okrog 200 ključnih genih, predvsem tistih, ki so povezani z razvojem dlak, imunskim odgovorom, fuzijo jajčne celice s spermijem in nekateri geni za membranske proteine.

O določitvi genoma rezusa in s tem povevanih analizah poroča tudi EurekAlert, zanmiv pa je tudi interaktivni poster na spletni strani revije Science.

Ni komentarjev: