4. apr. 2007

Dokler sem jaz guverner...

V ZDA so izvorne celice ponovno tema razprav, ker je zvezni patentni urad začasno preklical tri temeljne patente o embrionalnih izvornih celicah. Te je namreč leta 1998 prvi izoliral James Thomson z Wisconsinske univerze, kar je kasneje patentiral Raziskovalni sklad wisconsinskih alumnov.

Med razpravami na temo izvornih celic je, kot danes poroča agencija Reuters, guverner ameriške zvezne države Wisconsin Jim Doyle med drugim rekel: "Dokler sem jaz guverner, bo država agresivno investirala, podpirala in skrbela za te raziskave."

Ali se mogoče kdo spomni, da je kdaj kakšen slovenski politik tako odločno podprl katerokoli vrsto raziskav v naši državi?

1 komentar:

fnekrep pravi ...

Bojim se, da trenutno v naši državni administraciji ni strahu, da bi kdo med odgovornimi postal zaslužen, ker bi se zavzel za pomemben premik v znanosti ali v izobraževanju. Še tega, da bi komu drugemu priznali zaslugo za dejanje, ko je opravil njihovo nalogo, nismo dočakali. V mislih imam npr. izjemen dosežek študentov UL na tekmovanju iGEM 2006 kot značilen primer promocije države, za katero je menda tudi odgovorna država, a ga je resor komaj zaznal.
No, pa morda se vendar sveti luč na koncu tunela; želim si da bi bil ta luč naš novi minister za razvoj.