5. jun. 2007

Etanol proti metastazam

Še ena, za katero boste rekli, da ni nova biologija, pa vendar skriva za sabo bolj zapletene molekularne procese, kot bi si verjetno mislili... Japonski raziskovalci so na 54. letnem srečanju Društva za nuklearno medicino, ki te dni poteka v Washingtonu, predstavili rezultate poskusnega zdravljenja metastaz, ki se razvijejo iz raka na ščitnici na bližnjih kosteh in so odporne proti zdravljenju z radioaktivnimi snovmi. Raka na ščitnici namreč najpogosteje zdravijo z radioaktivnim jodom, ki uniči hitrorastoče celice ščitnice. Vendar pa se tumorske celice lahko razširijo na okoliško kostno tkivo, te metastaze pa so pogosto odporne proti izotopskemu zdravljenju. EurekAlert pa danes s kongresa poroča o novem pristopu k zdravljenju.

Za zdravljenje razsevkov na kosteh so onkologi tokrat uporabili zelo preprosto sredstvo - etanol. Vbrizgajo ga skozi kožo direktno v tumor na kosteh. Etanol povzroči nekrozo celic na mestu vbrizga in pri zdravljenju 12 pacientov so dosegli zmanjšanje velikosti tumorjev za polovico. Čeprav zmanjšanje velikosti še ne pomeni ozdravitve, pa gre za preprost, dokaj učinkovit in cenen način zdravljenja.

Celična nekroza je dolgo veljala za povsem nekontroliran celični proces, vendar pa so v zadnjih letih usmerjene raziskave pokazale, da gre za enega od načinov uravnavane (ne pa programirane) celične smrti s sosledjem biokemijskih reakcij.

2 komentarja:

Smoki pravi ...

Pa saj je že dr. House iz istoimenske nanizanke na lastno pest uporabil etanol za zmanjšanje tumorja. Kdo bi si mislil, kako napredne so dandanašnji televizijske nanizanke ;)

Marko Dolinar pravi ...

Hm, vidim, da bi moral bolj spremljati televizijo. O znamenitem (?) zdravniku sem se moral poučiti na spletu. Seveda imajo v tujini scenaristi za sabo strokovnjake s področja, ki ga opisujejo. No,
pa saj naši tudi (Naša mala klinika, na primer)...
;-)