6. feb. 2007

Tkivno inženirstvo: umetni hrustanec

Okvare sklepov, ki so posledica 'izrabe' hrustanca, je mogoče odpraviti z vsaditvijo umetnih sklepov ali z implantacijo hrustanca, ki so ga po večmesečnem gojenju pripravili v laboratoriju. Oba pristopa sta draga in zahtevna za izvedbo, zato iščejo nove načine zdravljenja.

Nov način predstavlja priprava čvrste tridimenzionalne tkanine, ki je po lastnostih zelo podobna hrustancu. Raziskava je objavljena v februarski številki revije Nature Materials in je predstavljena tudi s sliko na naslovnici. Poseben tkalni stroj naredi gost preplet niti, ki ima enake mehanske lastnosti kot naravni hrustanec, obenem pa je v njegovi strukturi dovolj prostora, da bi se v prepletu lahko zasidrale celice, ki bi izločale hrustanec. Lahko pa bi vnesli tudi izvorne celice, ki bi se razvile v hondrocite.

Zdravljenje z izvornimi celicami v Kanadi že preizkušajo na konjih, kot danes poroča Science Daily. Izvorne celice izolirajo iz popkovnične krvi, nato pa usmerjeno vodijo njihov razvoj v hondrocite. Tridimenzionalno strukturo ustvarijo s tem, da na mesto poškodbe vnesejo koščke kosti, obrasle s hrustančnimi celicami, vendar se zdi, da bi nova polsintetična ogrodja bila bolj primerna za delo. Za začetno zdravljenje je tudi lažje pripraviti dovolj velike površine umetnega hrustanca, ki bi ga celice kolonizirale postopno. Gojenje celic ex vivo, kot to počnejo sedaj, je namreč zelo počasno in je težko dobiti dovolj materiala za obsežnejše okvare.

V Sloveniji se s pripravo hondrocitov za vsaditev v poškodovane sklepe ukvarja eno redkih visokotehnoloških podjetij na področju novih biologij, Educell.

Ni komentarjev: