25. feb. 2007

Za Kalifornijo še Illinois

V začetku tedna sem pisal o kalifornijskem 'Predlogu 71', danes pa sem na spletnih straneh revije Time prebral, da je v petek senat ameriške zvezne države Illinois s 35:23 podprl uporabo davkoplačevalskega denarja za raziskave izvornih celic.

Že pred tem je demokratski guverner Rod Blagojevich po kalifornijskem zgledu ustanovil Illinoiski inštitut za regenerativno medicino in mu za raziskave namenil 15 milijonov USD. Če bo predlog, ki so ga tokrat izglasovali v senatu, sprejeli tudi v spodnjem domu illinoiskega parlamenta, bodo lahko za tovrstne raziskave namenili še več denarja iz državnega proračuna.

V ZDA sicer ni dovoljeno uporabljati sredstev iz zveznega proračuna za raziskave na embrionalnih izvornih celicah, razen na tistih, ki so kot celične linije bile vzpostavljene pred letom 2001 (glej prispevek CNN o odločitvi predsednika Busha avgusta 2001).

1 komentar:

fnekrep pravi ...

Raziskave na izvornih celicah res kažejo zelo zanimivo podobo raziskovalne politike v ZDA. Kot je mogoče povzeti iz poročila NCSL urada so zakoni posameznih zveznih držav zelo vsaksebi: države kot Kalifornija, Connecticut, Maryland, Massachusetts, New Jersey in Illinois povečujejo obseg možnosti vlaganja sredstev v raziskave izvornih celic iznad določil zvezne zakonodaje, na drugi strani pa npr. država Južna Dakota onemogoča vsakršno raziskovanje v tej smeri.