22. jan. 2007

Na poti do kiborga

Kiborg, pol človek - pol stroj, je sicer predvsem stvar znanstvene fantastike, vendar nekatere raziskave tečejo v smeri povezovanja mehansko-elektronskih elementov in človeškega telesa. Strokovnajki so že razvili tako imenovane bionske proteze, ki so sposobne opraviti dokaj zapletene naloge in se odzivajo preko živčnih impulzov. Da pa so "oživčili" protezo, so doslej morali na protezo speljati živčne signale s katere od drugih mišic v telesu. Ko človek zavestno premakne to drugo mišico, se signal prenese tudi na protezo, ki se torej odzove na signal iz možganov, vendar posredno, preko oddaljenih mišic.

Na portalu ScienceDaily so danes povzeli novico (članek pa je izšel v januarski številki revije Neurosurgery), da so pripravili, lahko bi rekli vzgojili, živčne aksone, povezane z elektrodami. Elektrod namreč ni mogoče enostavno povezati z živci, če pa živčna vlakna s posebno tehniko vzgojijo tako, da so med rastjo nameščene na pasivne elektrode oziroma na mikročip, pa je to mogoče. Drug del vlaken bi se bil sposoben povezati z obstoječimi živci na mestu poškodbe, elektrode (mikročip) pa bi povezali s protezo. Zaenkrat so dokazali samo, da so na tak način vzgojena živčna vlakna sposobna prevajati impulze. Že prej pa je isti skupini raziskovalcev uspelo vzgojena živčna vlakna presaditi v podgane s poškodovano hrbtenjačo, tam pa so aksoni rasli še naprej.

Potrebnih bo še veliko raziskav in izboljšav, da bodo proteze bolj uporabne in podobne naravnim telesnim delom. Eden od ciljev je tudi, da bi signale iz protez lahko prevajali nazaj v možgane in jih procesirali, torej da bi lahko s protezo tudi "čutili".

1 komentar:

fnekrep pravi ...

Nekaj dodatnih koristnih povezav nam ponuja tudi novička iz UPenn Medicine