15. feb. 2007

Vendarle obnavljanje živčnih celic?

Za živčne celice velja, da se niso sposobne obnavljati. Poškodovani živci se ne morejo regenerirati, poškodbe možgan so nepovratne. Nekatere raziskave pa vseeno kažejo, da morda le ni povsem tako.

Agencija Reuters danes poroča, da so švedski in novozelandski raziskovalci odkrili, kako se obnavljajo živčne celice, ki sodelujejo pri prepoznavanju vonjev. Celice nastanejo kot nediferencirane prekurzorske celice v oddaljenem delu možgan, odkoder potujejo do vohalnega bulbusa, na poti pa dozorijo v živčno celico. Pri miših in podganah je bil ta način obnavljanja znan že prej, človek pa ni tako odvisen od pravilnega prepoznavanja vonjev, zato so menili, da se morda sposobnost obnavljanja v evoluciji ni ohranila. Novo odkritje je pomembno, ker zdaj vemo, da nove živčne celice v možganih odraslih ljudi vendarle nastajajo. Raziskava bo objavljena v reviji Science, danes pa je že na voljo kot predhodna spletna objava.

V marčni številki revije FASEB Journal (FASEB je kratica za Zvezo ameriških društev za eksperimentalno biologijo) pa bo izšel članek, v katerem poročajo, da pri regeneraciji perifernih živcev lahko sodeluje interferenčna RNA (iRNA). Periferni so vsi živci razen možganskih in hrbtenjačnih. Aksoni živčnih celic so lahko zelo dolgi in razdalje od jedra so pri perifernih živcih tudi več deset centimetrov. Glede na to, da je mesto sinteze proteinov v 'običajnih' celicah v bližini jedra, ni bilo jasno, kako to poteka pri dolgih živčnih celicah in kako poteka uravnavanje izražanja genov. Na primeru bedrnega živca, ki je najdaljši živec pri človeku, so ugotovili, da oddaljeni deli živčne celice vsebujejo značilne proteine, ki sestavljajo kompleks RISC (z RNA inducirani utiševalni kompleks) , zato so postavili hipotezo, da prav iRNA uravnava izražanje genov v aksonih.
Čeprav gre za zelo splošno odkritje, pričakujejo, da bi z uravnavanjem iRNA lahko sprožili regeneracijo poškodovanih živcev.
Mimogrede, za odkritje iRNA so lani podelili Nobelovo nagrado za fiziologijo oziroma medicino.

1 komentar:

Aljo pravi ...

Spostovani dr. Dolinar!

Naj vam malo v zanos in v potrditev, da je Vas blog berljiv in celo zelo zanimiv in relavanten povem, da se ga trudim redno prebirati, saj je res super.
No, tudi tole z vzbujanjem regeneracije cloveskih aksonov oz. zivncih celic je zelo zanimivo in spet daje misliti na to, da kljub temu, da mladci vsake tolik dobivamo obcutek, da je ze vse odkrito, da temu se zdalec ni tako in da se s sistematskim delom pocasi dalec pride:)
Poleg tega mi bo pa, upam, vedenje o tem, kateri je najdaljsi zivec v cloveskem telesu letos pri Anatomiji cloveka prinesel kaksen mentalni plusek pri profesorici:)
Lep pozdrav,
Aljaz, student biologije